Ruud van Nistelrooy en de ‘ruzie’ met Antoni Lima

In de WK-kwalificatiereeks gaat het Nederlands Elftal vanavond op bezoek in Andorra. In het Estadi Comunal zal het team van Louis van Gaal het opnemen tegen de huidige nummer 205 op de wereldranglijst. Andorra houdt daarmee alleen Anguilla, Bhutan, San Marino en de Turks- en Caicoseilanden achter zich. Toch heeft het Nederlands Elftal het weleens lastig gehad met Andorra. We gaan terug naar 7 september 2005, naar het Philips Stadion in Eindhoven.

Het Nederlands Elftal, onder leiding van Marco van Basten, leidt groep 1 van de kwalificatiereeks voor Tsjechië, Roemenië, Finland, Macedonië, Armenië en Andorra. Met nog drie wedstrijden te gaan is de voorsprong op Tsjechië 6 punten. Bij een overwinning op Andorra zet Nederland een grote stap richting het WK. Oranje speelt met spelers als Theo Lucius, Philip Cocu, Barry Opdam, Ruud van Nistelrooy en Barry Opdam. Andorra zet daar iets minder bekende mannen als Koldo Jesus Luis de Eulate Alvarez, Antoni Lima en Oscar Mansad Sonejee tegenover.

Al gauw blijkt dat Andorra zich heeft voorgenomen om de spelers van Nederland zoveel mogelijk te provoceren. Dat lukt aardig. Met veel idiote overtredingen wordt geprobeerd de vedetten van Oranje van scoren af te houden. Dat lukt niet echt: na een halfuur staat het 2-0 door een mooie lob van Rafael van der Vaart en een eigen doelpunt van Antoni Lima. Toch trapt de ervaren Philip Cocu in het treiteren van de mannen in het blauw: na een schandalige overtreding op Rafael van der Vaart deelt Cocu een elleboogstoot uit: rood. Vlak voor rust maakt Van Nistelrooy nog 3-0.

In de tweede helft is het spelbeeld hetzelfde: Andorra provoceert en Nederland speelt beter. De wedstrijd sleept zich naar het einde, als het toch nog leuk wordt. Van Nistelrooy wordt vastgehouden in het strafschopgebied en krijgt een penalty. De spits neemt hem zelf, maar mist. En dan komt het: Antoni Lima, de aanvoerder van Andorra rent naar Van Nistelrooy toe, grijpt hem bij zijn schouder en lacht hem in het gezicht uit. De 70-voudig international besluit niet te reageren.

Een paar minuten later, de 89ste minuut. Nederland krijgt een vrije trap, Robin van Persie neemt hem. Hij geeft de bal voor op Van Nistelrooy, die helemaal vrij staat en de bal eenvoudig binnen tikt. En wat doet hij dan? Hij rent naar Lima toe, gaat voor hem staan en steekt twee armen de lucht in.

Gerechtigheid.

Bekijk het filmpje vanaf 11:01 voor de gemiste penalty, het treiteren van Lima, het doelpunt van Van Nistelrooy en zijn reactie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s